از مشهد، حوزههای علمیه ایران اسلامی، ریشه در تاریخ عمیق تمدن شیعی دارد و از دیرباز در شکلگیری هویت دینی، فرهنگی و سیاسی جامعه اسلامی ایفای نقش کردهاند. این نهادهای علمی دینی، نهتنها در تربیت عالمان ربانی و اندیشمندان اثرگذار در داخل کشور، بلکه در عرصههای فراملی نیز حضوری پررنگ و راهبردی داشتهاند.
به همین منظور، خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد در ادامه با اشاره به پیشینه تاریخی و ظرفیتهای تمدنی حوزههای علمیه، در مصاحبه اختصاصی با سهیل اسعد، مبلّغ بینالملل اهل آرژانتین و از دانشآموختگان حوزه علمیه قم به بررسی نقش این نهاد علمی در تمدنسازی نوین اسلامی، هدایت سیاسی جوامع شیعی و تأثیرگذاری در عرصه بینالملل پرداخته است که در ادامه می خوانید.
اسعد، حوزه علمیه قم را به عنوان یک مرکز علمی شیعی و یکی از منابع مهم در تربیت فکری و معنوی رهبران جبهه مقاومت مهم دانست و تاکید کرد: حوزه علمیه قم در ساخت و هدایت نفوس و قلوب انسانها بهویژه در مسیر مقاومت، تأثیرگذار بوده است.
وی با بیان اینکه شخصیتهایی همچون سید حسن نصرالله و سید هاشم صفیالدین، تربیتیافتگان فضای فکری حوزه علمیه هستند، اظهار داشت: حوزه همانند هر مرکز آموزشی دیگر، میتواند تنها بخشی از شخصیت انسان را بسازد؛ اما آنچه موجب ساختن چهرهای مانند سید حسن نصرالله میشود، استفاده صحیح از حوزه، فهم عمیق معارف و اجرای عملی تعالیم دینی در زندگی فردی است.
اسعد ادامه داد: حوزه علمیه علت ناقصه است؛ اما آنچه این علت را به نقطه کمال میرساند، رفتار، تفکر، مطالعات و زحمات شخصی هر انسان است.
وی تاکید کرد: حوزه بهتنهایی نمیتواند ضامن موفقیت معنوی و فکری افراد باشد مگر آنکه استفادهکننده از آن، مسیر خود را با آگاهی، عمل و اخلاص بپیماید.
هر آنچه داریم از حوزه علمیه است
این مبلّغ دینی در عرصه بین الملل در ادامه با اشاره به تجربیات شخصی خود از تحصیل در قم پس از مهاجرت از آرژانتین، اذعان داشت: تمام آنچه بهعنوان یک طلبه، مبلّغ، روحانی و فعال فرهنگی دارم، ریشه در حوزه علمیه قم دارد.
وی با پذیرش اینکه حوزه نیز همچون هر نهاد دیگری دارای نواقص و کاستیهایی است، خود را در زمره منتقدان حوزه دانست و گفت: نقد من نسبت به حوزه، نقد بنایی است نه تخریبی، حوزه را همچون جوهرهای میدانم که نیاز به چکشکاری دارد؛ مثل طلا که از معدن استخراج میشود و برای رسیدن به شکل نهایی نیاز به صیقلدادن و پرداخت دارد.
حوزه علمیه، تنها نهاد تمدنساز و انسانساز است
اسعد با اشاره به ظرفیتهای منحصربهفرد حوزه در ساخت جامعه و تمدن اسلامی گفت: ما هیچ دانشگاه یا مدرسهای در جهان نداریم که بتواند شخصیتی همچون امام خمینی(ره) یا مقام معظم رهبری را تربیت کند. چراکه تنها حوزه علمیه این ظرفیت را دارد و باید با آن رفتاری صورت گیرد تا تمام فارغالتحصیلان آن بتوانند به انسانهای مؤثر و متعهد در سطح جهانی تبدیل شوند.
استفاده بهینه از ظرفیت حوزه، نیازمند فهم و برنامهریزی است
این مبلّغ دینی در عرصه بین الملل تاکید کرد: بهرهگیری صحیح از حوزه تنها در سایه برنامهریزی، فهم عمیق و سلوک فردی درست امکانپذیر است و اگر حوزه با چنین نگاهی مورد استفاده قرار گیرد، میتواند کادرساز تمدن نوین اسلامی باشد.