آیت الله علیرضا اعرافی در اجلاسیه مدیران حوزههای علمیه استانها و معاونان و مدیران ستادی حوزه که در سالن جلسات جامعه المصطفی در قم برگزار شد، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره پنج هزار شهید روحانیت و امام شهدا، اظهار کرد: فرا رسیدن ماه عزیز ذیالحجه را تبریک عرض کرده و از خداوند میخواهیم به ما توفیق بهرهوری از این ماه عزیز و شریف را عنایت و کرامت بفرماید.
وی با اشاره به اینکه دهه ولایت در این ماه، سرشار از عنایات الهی است، مطرح کرد: این دهه با ماه مبارک رمضان برابری میکند و از قلههای بلند هر سال است که در این قله انسان بیش از مواقع دیگر آماده دریافت فیوضات میشود.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه اعضای شورای عالی، معاونین و مدیران استانی تلاشهای بسیاری برای ارتقای حوزه علمیه داشتهاند، عنوان کرد: تقدیر و تشکر از تمام این عزیزان یکی از وظایف ما است.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه با اشاره به اینکه هر استانی دارای مسائل مشترک و ویژهای است، خاطرنشان کرد: برابر با نیازهای روز هرچقدر هم که کار انجام شود، بازهم جای نقد وجود دارد. باید علاوهبر توجه به داشتهها و قلههای موجود، به کاستیها و نیازهای موجود نیز توجه کافی داشته باشیم.
آیت الله اعرافی با قرائت چند فراز از نهج البلاغه و منشور روحانیت، تصریح کرد: از خطبه امیرالمومنین(ع) در مییابیم که حوزه علمیه همیشه باید دارای شیوه و روش جدید باشد و استقامت و استواری در این مسیر، شیوه پیامبری است.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه پیامبر(ص) در کار خود شتاب داشتند و مطابق فرمایش الهی عمل میکردند، یادآور شد: ایشان مطلقا از اقدامی که باید در زمان مناسب انجام میدادند، عدول نداشتند.
وی با اشاره به اینکه قلب محکم و گام استوار برای انجام رسالت، کار پیامبر خدا بود، بیان کرد: ایشان استوار ایستادند تا امر خداوند را در جامعه پیاده کنند. این موارد اصولی است که حوزه علمیه باید به آن پایبند باشد.
آیت الله اعرافی با اشاره اینکه مجاهدت پیامبر(ص) به این سرانجام رسید که پرچم برافراشته شده و راه نشان داده شد، گفت: همین پرچمی که توسط رسول خدا برافراشته شد، امروز دست ما است و ما زمانی حوزوی هستیم که در این مسیر باشیم و شعاعی از این زندگی نورانی در زندگی ما تجلی کرده باشد.
مدیر حوزههای علمیه کشور در ادامه بیان کرد: همایش یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم یک رویداد بزرگ بود و در این منظومه حضور با پیام تاریخی مقام معظم رهبری به یک منشور جدید دست یافتیم که راهنمای دهههای حوزه خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه همزمان با همایش یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم یک اجتماع زنجیرهوار حوزویان را در سایر استانها و خارج از کشور شاهد بودیم، مطرح کرد: این زنجیره نورانی و هویتبخش به روحانیت بوده است.
آیت الله اعرافی با بیان اینکه حضور مهمانهای غیر ایرانی از حدود ۱۸ کشور در این همایش نیز اتفاق مناسبی بود، عنوان کرد: همچنین این همایش بازتاب مناسبی داشت در کنار اینکه مراقب بودیم حساسیت به وجود نیاید و تخریبی صورت نگیرد.
وی با اشاره به اینکه حدود ۳۰۰ نفر از محققان و نویسندگان، دبیرخانه همایش یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزه علمیه قم را همراهی کردند، خاطرنشان کرد: خروجی همایش غیر از اصل برگزاری آن، جمعآوری آثار مرحوم حاج شیخ عبدالکریم حائری(ره) در ۲۲ جلد، تدوین دستاوردهای حوزه در این ۱۰۰ سال به ویژه پس از انقلاب اسلامی در دو بخش و ۳۵ جلد، انتشار ۳۰ ویژهنامه نشریات مرتبط با یکصدمین سالگشت و برگزاری حدود ۴۵ نشست علمی در داخل و خارج از کشور بود.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه مقرر گردید دبیرخانه همایش سال آینده به کار خود ادامه دهد، تصریح کرد: ادامه نشستهای علمی برای تبیین، روشنگری و ارائه این محصولها به جامعه درون حوزوی و در مواردی به برون حوزویها از اهمیت بسیاری برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه گفتمانسازی توفیقات حوزه مورد تاکید و تایید مقام معظم رهبری نیز قرار گرفته است، یادآور شد: این ۳۵ جلد دستاوردهای حوزه باید به یک موسوعه ۵۰ جلدی برسد که این کار توسط دبیرخانه در سال جاری ادامه پیدا خواهد کرد.
آیت الله اعرافی با بیان اینکه از دل این موسوعه باید یک کتاب فشرده حداکثر در دو جلد به صورت متنی آماده کنیم که مورد استفاده طلاب قرار بگیرد، گفت: همچنین دهها محور دیگر نیز وجود دارد که باید توسط دبیرخانه همایش دنبال شود.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه مدیران استانی باید تحلیلهای خود از پیام تاریخی و راهبردی مقام معظم رهبری را داشته باشند، گفت: نکات این پیام، روح برنامههای حوزه است که مدیران با تحلیل آن باید آتش به اختیار عمل کنند.
آیت الله اعرافی در بخش دیگری از سخنان خود، اظهار کرد: قرار ما این است که هر نشست و جلسهای که داریم به مصوبه و عمل ختم شود.
وی با اشاره به اینکه جایگاه علمی حوزه باید صیانت شود، مطرح کرد: پایهریزیهای خوبی در عرصه آموزش مجازی در دوران کرونا انجام شده است ولی همچنان باید این موضوع تقویت شود.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه اصل آموزش و تربیت اصیل حوزوی در آموزشهای حضوری انجام میشود، عنوان کرد: امروز در مواردی آموزشهای غیرحضوری فراتر از آنچه که باید برود، رفته است.
وی با اشاره به اینکه در سطح یک نباید آموزش غیرحضوری داشته باشیم، خاطرنشان کرد: در استثنائاتی اگر واقعا در مواردی نیازمند آموزش غیرحضوری هستیم باید مجوز کتبی اخذ شود.
آیت الله اعرافی با بیان اینکه پایش نیز باید به صورت جدی در دستور کار قرار بگیرد، تصریح کرد: پیشبرد طرح ساماندهی و تهیه طرح کاربریهای جدید نیز موضوعی است که باید توسط مدیران ستادی و استانی دنبال شود.
وی با اشاره به اینکه نظام آموزشهای رشتهای یک تحول عظیم است، یادآور شد: یکی از ماموریتهای استانها تقویت روحانیت در حوزههای دانشی و این رشتهها است.
مدیر حوزههای علمیه کشور با بیان اینکه باید امکاناتی فراهم شود که اساتید دروس خارج در تمام استانها باشند، گفت: ارتقای درس خارج و توسعه کمی و کیفی آن در دستورکار قرار بگیرد.
وی با اشاره به اینکه باید طرح مناسبی برای ارائه خدمات به اساتیدی که مهاجرت میکنند، برنامهریزی شود، بیان کرد: در مواردی مانند متون، استانها باید خودجوش عمل کنند و معطل مرکز مدیریت نمانند.
آیت الله اعرافی با بیان اینکه با تبلیغ مورد نیاز و مورد تاکید مقام معظم رهبری فاصله بسیاری داریم، اظهار کرد: طی سالهای اخیر بودجه تبلیغ بیش از ۲۰ برابر شده است.