در سالیان اخیر، مقام معظم رهبری مکرراً بر مسئولیت تاریخی و نقش راهبردی حوزههای علمیه و نهادهای آموزشی و تبلیغی در تقویت جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی تأکید داشتهاند.
در شرایط کنونی، جنگ اصلی در عرصه جنگ روایتها و نبرد نرم است. حوزههای علمیه موظفند نه فقط در سنگر دفاع، بلکه در نقطه مرکزی میدان روایتگری و تبیین فعالانه حاضر باشند و با شناسایی و مواجهه هوشمندانه با پروژههای رسانهای و فرهنگی دشمنان – به ویژه جبهه استکبار و صهیونیسم که هدف آنها تضعیف بنیانهای هویتی، ایجاد اختلاف داخلی و حتی ضربه به مراکز کلیدی کشور است – حضوری مسئولانه و جهادی از خود نشان دهند.
تمامی مراکز علمی، آموزشی و تبلیغی، باید رسالت تاریخی خود را از مبانی انقلاب اسلامی و آرمانهای تشیع دریافت کنند و خروجی عینی فرهنگی و تبلیغی تعریف کنند. هر طلبه و دانشآموخته حوزه، صرفنظر از رده و جایگاه، باید سهم مشخص و مطالبهپذیری در تولید و گسترش محتواهای صحیح اسلامی و انقلابی در سطح جامعه داشته باشد و بتواند با زبان روز، نسل نوجوان و جوان را خطاب قرار دهد و مصونیت روایتشناسانه ایجاد کند.
بر این مبنا، حضور فرهنگی و تبلیغی در فضای مجازی، رسانهها، مساجد، محلات، بازارها و دانشگاهها باید از حالت شعاری خارج شده و به محصولی مستمر، زنده و تاثیرگذار تبدیل گردد. باید تمامی ظرفیتهای سازمانی حوزه و بدنه مردمی آن به میدان بیاید تا شبکهای از سربازان فرهنگی بیمحدودیت سنی و جغرافیایی ایجاد شود و هر ایرانی متعهد، خود را موظف بداند شبانه روزی در جبهه فرهنگ و روایت مقابله کند.
رهبر انقلاب در همین زمینه هشدار میدهند که دشمن موفق شده، بخشی از ذهن و هویت جوانان را با روایتهای تحریفشده تحت تأثیر قرار دهد. لذا حوزه باید از لاک دفاعی خارج گردد و به نقش تاریخی و رسالت سربازی امام زمان(عج) به سبک صدر اسلام، فعالانه و مهاجم در وسط میدان فرهنگ و تبیین حضور یابد. مراکز حوزوی و علمی، پشتیبان فکری نظام اسلامیاند و باید بیچشمداشت، جهادی و گمنام در حمایت از آرمانهای انقلاب بکوشند.
در نتیجه
مراکز علمی، حوزههای علمیه و هر طلبه باید نقش خود را در شکلدهی به آینده فرهنگی، سیاسی و اجتماعی انقلاب اسلامی بازتعریف کنند. پیروزی در جنگ روایتها، نیازمند حضور فعال، هوشمند و محصولمحور همه نیروهای متعهد، در همه عرصههاست.
حسن عبدی پور – پژوهشگر تاریخ تشیع