دومین روز از دوره آموزشی مبلغان بینالمللی اربعین روز گذشته در سالن جلسات دبیرخانه انجمنهای علمی حوزههای علمیه در قم برگزار شد. در این دوره، طلاب مسلط به زبانهای خارجی و فعال در عرصه تبلیغ بینالملل حضور دارند.
در ادامه این دوره آموزشی، موضوعات مختلفی از جمله بررسی جریانهای سیاسی فعال در عراق و احکام فقهی مرتبط با زیارت اربعین مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در ابتدای برنامه، حجتالاسلام والمسلمین ابوخمسین به تحلیل جریانهای سیاسی فعال در عراق پرداخت.
وی به معرفی و تبیین نقش و تأثیر این جریانها در مناسبات داخلی عراق و همچنین ارتباط آنها با فضای اربعین و زائران پرداخت.
پس از پایان سخنرانی، طلاب حاضر در جلسه به طرح پرسشهایی پرداختند که حجتالاسلام والمسلمین ابوخمسین به آنها پاسخ داد.
تبیین احکام فقهی زیارت اربعین
در ادامه، حجتالاسلام والمسلمین علائینژاد به تبیین احکام فقهی مربوط به زیارت اربعین پرداخت.
وی با اشاره به اهمیت این زیارت در منابع روایی و فقهی اظهار داشت: زیارت اربعین بر اساس روایات، مستحب است و در صورتی که فردی بر انجام آن نذر یا قسم کرده باشد، واجب میشود. مستند این حکم نیز روایتی از امام حسن عسکری (علیهالسلام) است که در آن زیارت اربعین از نشانههای مؤمن شمرده شده است. همچنین، سیره علما و بزرگان دینی نسبت به شرکت در این راهپیمایی عظیم، گواه دیگری بر اهمیت آن است.
وی افزود: یکی از مسائل مطرح در این زمینه، حضور زائر در روز اربعین در شهر کربلاست. اگرچه امکان حضور در روزهای قبل یا بعد از اربعین نیز وجود دارد و قصد قربت به امید مطلوبیت (رجاء) معتبر است، اما برای دستیابی به ثواب کامل زیارت اربعین، حضور در کربلا در خودِ روز اربعین به مدت کوتاه و حتی با سلامی مختصر به امام حسین (علیهالسلام) کافی است.
علائینژاد همچنین با اشاره به فتوای آیتالله العظمی سیستانی اشاره کرد و گفت: مطابق با استفتائی که از معظمله شده، زیارت در یک هفته قبل و یک هفته بعد از روز اربعین نیز مشمول ثواب زیارت اربعین خواهد بود.