حجت الاسلام سید مصطفی میرفندرسکی، رئیس موسسه گردشگری آوای فطرت، در نشست این هفته بنیاد قم پژوهی، هفدهم مهرماه اظهار داشت: راهکار برون رفت از چالش های گردشگری در استان قم اولویت دهی به بحث زیرساخت نرم گردشگری است.
- گردشگری و صلح و رسیدن به گردشگری پایدار
- رشد سواد گردشگری جوامع میزبان
- چالش های گردشگری قم
- حوزه علمیه پای کار گردشگری قم
- اولویت دهی به زیرساخت نرم گردشگری
- لزوم باز تعریف گردشگری دینی
- جلسات بنیاد قم پژوهی
حجت الاسلام میرفندرسکی در جلسه این هفته بنیاد قمپژوهی (نشست۵۲۶) تحت عنوان چالشهای گردشگری قم و راهکارها، سه شنبه ۱۷ مهرماه در دانشگاه طلوع مهر برگزار شد، سخنرانی کرد.
گردشگری و صلح و رسیدن به گردشگری پایدار
فعال گردشگری استان در ابتدا به مساله گردشگری و صلح بعنوان شعار امسال روز جهانی گردشگری اشاره کرد و گفت: سازمان جهانی گردشگری با طراحی این شعار، رشد و تقویت گردشگری پایدار و عدالت اجتماعی و اقتصادی را مد نظر قرار داده است.
رشد سواد گردشگری جوامع میزبان
وی با تاکید بر رشد سواد گردشگری در جوامع میزبان اظهار داشت: رابطه مستقیمی بین توانمندسازی و رشد سواد جوامع محلی با رونق گردشگری وجود دارد تا گردشگران تجربه بهتری را در سفر داشته باشند.
فعال گردشگری استان قم گفت: هویت و انسجام ملی با ایجاد صلح و تعامل فرهنگی بین گردشگر و جامعه میزبان تقویت می شود.
چالش های گردشگری قم
حجت الاسلام میرفندرسکی در ادامه با اشاره به موضوع جلسه تحت عنوان چالشهای گردشگری قم و راهکارها به سخنان پیشین خود در همین جلسه قم پژوهی در سال ۹۸ اشاره کرد و گفت: عدم وجود برند گردشگری و عدم وحدت رویه نهادها درراستای چشم انداز گردشگری استان از چالش های جدی گردشگری استان قم است.
رئیس موسسه گردشگری آوای فطرت افزود: برند قم نامعلوم است؛ یک بار قم بعنوان شهر ملی انگشتر مطرح می شود و بار دیگر بعنوان پایتخت گردشگری مذهبی.
حجت الاسلام میرفندرسکی چالش دیگر استان قم را نبود سند راهبردی و کلان گردشگری عنوان کرد.
حوزه علمیه پای کار گردشگری قم
فعال گردشگری قم در پاسخ به این سوال که آیا نهادهای دینی مانع گردشگری هستند یا خیر، اظهار داشت: بیانیه مدیر محترم حوزه های علمیه در روز جهانی گردشگری مبین این نکته است که این نهاد دینی با گردشگری همسو است و خدمات حوزه ها به گردشگری قم نمایانگر پای کار بودن این نهاد دینی است.
وی اضافه کرد: کاستی های متولیان گردشگری قم را نباید به پای نهادهای دینی گذاشت و بسیاری از موضوعات هنوز در پایه های اولیه عملیاتی نشده است.
اولویت دهی به زیرساخت نرم گردشگری
حجت الاسلام میرفندرسکی راهکار برون رفت از چالش های گردشگری در استان قم را اولویت دهی به بحث زیرساخت نرم گردشگری دانست و توضیح داد: زیرساخت نرم همان ارتقای سواد و فرهنگ گردشگری شهری و اطلاع رسانی مناسب و تولید محتواست.
وی ادامه داد: متاسفانه در استان قم زیرساخت فیزیکی اولویت بیشتری نسبت به زیرساخت نرم دارد.
حجت الاسلام میرفندرسکی گفت: علت اهمیت ندادن به این موضوع از سوی مسوولین، این است که سرمایه گذاری بر ساختار نرم عایدی اقتصادی ندارد و در ویترین دستاوردها قرار نمی گیرد.
وی گفت: متولیان گردشگری امروز بر زیرساخت فیزیکی و اقامتگاه و تاسیسات و بناهای تاریخی متمرکزند؛ گرچه اهمیت رسیدگی به زیرساخت فیزیکی قابل انکار نیست ولی حتی اگر تمام زیرساختارهای فیزیکی را آماده کنیم ولی زیرساختار نرم نداشته باشیم،رشد گردشگری صورت نمی پذیرد.
لزوم باز تعریف گردشگری دینی
حجت الاسلام میرفندرسکی در پایان در پاسخ به این پرسش که چرا گردشگری مذهبی در کشورهای دیگر موفق است ولی در ایران موفق نیست، اظهار داشت: کج فهمی از مفهوم گردشگری دینی در ایران وجود دارد؛ متاسفانه گردشگری دینی به گردشگری مذهبی ترجمه و به گردشگری زیارت تقلیل داده شده است و همین امر ما را از برخورداری از مزایا و نیش مارکتهای گردشگری دینی محروم ساخته است.
سخنران دیگر این جلسه بنیاد قم پژوهی، جناب آقای شهاب عرب، رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی قم بود .
جلسات بنیاد قم پژوهی
گفتنی است جلسات قم پژوهی هر هفته در دانشگاه طلوع مهر قم واقع در میدان رسالت برگزار می شود و شرکت برای عموم آزاد است.
برای اطلاعات بیشتر به سایت بنیاد قم پژوهی به نشانی: http://qompajoohi.ir/ مراجعه فرمایید.