از این رو همیشه در میان جوامع مختلف بشری، بررسی و دقت در آمار خودکشیها یا از طرفی اوج فسق و فساد دلالت بر این دارد که آن جامعه نمیتواند سؤالی مهم و اساسی را برای افراد خود پاسخ دهد. اضطراب و استرس باعث میشود که دست به انتحار بزنند، یکی خود را با مرگ قربانی میکند و دیگری با غوطهور شدن در دریای گناهان و فساد.
جامعه شناسان، منشاء همه این آسیبها و فسادها را در یک کلمه خلاصه میکنند «پوچ انگاری» و به تعبیر غربیها «نهیلیسم» که محصولی از پاسخ اشتباه و نادرست به پرسش اساسی زندگی و حیات انسان یعنی چیستی و هدف آن است. وقتی آدمی در پاسخ به این سؤال اساسی ناکامی خود را میبیند، قطعاً دست به انتحار میزند.
بدیهی است علوم غربی که تجربه را مبنا قرار میدهند، توانی برای پیدا کردن پاسخی به این پرسش ندارند و نمیتوانند جامعه را از سه پرسش اساسی درباره مبداء، حال و معاد سیراب نمایند. همین دلیلی است که آرامش از زندگی رخت بر میبندد و جای آن را اضطراب، استرس، دلهره، نگرانی و آشوب پر میکند.
پشت جلد این کتاب نوشته شده است: «گاهی در زندگی بسیار میدویم و تلاش میکنیم؛ اما دویدن و تلاش ما چون راه رفتن و دویدن روی تردمیل است، هرچقدر هم که سرعت بالایی داشته باشیم، ذرهای جلو نمیرویم و فقط انرژی میسوزانیم. خیلی میدویم اما در نهایت میبینیم که این تلاش زیاد ما بی ثمر واقع شده است. پس باید از این تردمیل بی هدف پیاده شد و در زمین صاف هدفمند بودن حرکت کرد.»
کتابی که معرفی آن را میخوانید، قرار است به همین موضوع «آرامش» بپردازد. “یک نفس آرامش” اثری از حجت الاسلام والمسلمین سید محی الدین حسینی، مدیر مؤسسه بین المللی حضرت زینب (سلام الله علیها) است. ابتدای این کتاب با تقدیم آن به پیشگاه حضرت زینب (س) و اشارهای به جمله معروف آن حضرت گرامی در مجلس عبیدالله بن زیاد است: «ما رأیتُ الّا جمیلاً» زینب تو جز ریخته شدن خون فرزندانت، برادرانت، بنی هاشم و تنی چند از مسلمانان چه چیزی دیدی که برای تو چیزی جز زیبایی نبوده است؟ چه آرامشی درون قلب زینب (س) باید وجود داشته باشد که او را به اسوهای برای صبر تبدیل سازد؟ همین موضوع اساسی برای نویسنده باعث شده که قلم به دست بگیرد و بنویسد.
جایی از این کتاب نویسنده اشارهای به تفاوت میان آسایش و آرامش هم میکند و به تبیین آن دو میپردازد. همانطور که از عنوان این اثر پیداست، آرامش و آسایش و جنبههای مذهبی اسلام موضوعی است که بدان پرداخته میشود.
حسینی، نویسنده کتاب با ریشه یابی و واکاوی علت عدم وجود آرامش در میان جوامع، یکی از مهمترین علل و عوامل آن را مورد واکاوی، بررسی و نقد قرار میدهد. «بی هدفی و ناامیدی» عامل مهمی است که جوامع مختلف بدون توجه به آن نمیتوانند به آن آرامش حقیقی که دنبال میکنند، دست یابند. آن جامعه هرچند مانند جامعه امروز غرب در اوج آسایش هستند، اگر میخواهند به هر نقطه مسافرت کنند، هیچ مانعی نیست. از هر لذتی بخواهند بهرهمند شوند، همه چیز محیا و آماده است؛ اما باز هم درون قلبشان احساسی ناموزون دارند.
بنابراین است که در آن جوامع یا افراد دست به خودکشی میزنند و یا خود را در دریای لذتها غرق میکنند که هر دو نوعی انتحار است. هر دو در پیشگاه خداوند متعال مذموم است و باعث نابودی آخرت.
مؤلف کتاب، به تبیین نگاه اسلام برای داشتن آرامش نیز توجه دارد. نگاه اسلامی که حتی آسایش بیشتر را نیز مستحب میداند و با ارائه پاسخ به سه پرسش مهم مبداء، حال و معاد و به طور خلاصه «از کجا آمدهام؟ آمدنم بهر چه بود؟ به کجا میروم؟» در حقیقت نگاهی به برخی معارف و نکات ناب و دقیق اسلامی دارد.
مؤلف و کتاب در حقیقت به دنبال پاسخ به این پرسش اساسی و مهم هستند: «شرط مفید بودن و سودمند واقع شدن چیست؟» این پرسش اساسی کتاب، شکل دهنده سه فصل است که نویسنده در آن سه نوع آرامش را مورد بحث و واکاوی قرار میدهد. نویسنده پس از بیان یک مقدمه در خصوص معارف و نکات کلیدی و اساسی این موضوع به سه فصل آرامش فردی، آرامش خانوادگی و آرامش اجتماعی میپردازد.
مؤسسه بین المللی حضرت زینب (سلام الله علیها) به همراه مؤسسه فرهنگی مذهبی بیت الرضا (ع) در تهیه و تدوین این کتاب نقش ایفا کردند که انتشارات هنارس انتشار این کتاب را برعهده دارد. عرفان خلیلی فر ویراستار کتاب است و از این جهت وقتی هم که دقتی در کتاب داشته باشید، متوجه خواهید شد که ویراستاری کتاب در سطح مطلوبی قرار دارد. صفحه آرایی کتاب و طراحی آن نیز با رنگ خاصی که به کار گرفته شده، خود طراحی آرامشبخشی به نظر میرسد و از این رو طراحی نیز مطابق با موضوع کتاب صورت پذیرفته است. سیدرضا حسینی صفحه آرایی و حسین احرامیان، طراحی این اثر را برعهده داشتند.
مبلغان و فعالان فرهنگی اگر به دنبال ترویج کتابخوانی هستند با توجه به قطع کوچک و سادگی و بدون تکلف بودن قلم نویسنده، میتوانند این کتاب را برای مخاطبان نوجوان خود معرفی کنند و از طرفی آن را زمینهای برای یک سیر مطالعاتی برای آغاز مطالعات در خصوص معارف دینی مورد استفاده و بهره برداری قرار دهند.